Is jouw haar écht gezond?

30 maart 2020

Iedereen wil graag gezond haar hebben. Jij zal je vast ook wel eens af hebben gevraagd of je haar gezond is, of dat je nog wat kan aanpassen in je beauty routine om mooier haar te krijgen? Maar voordat je kan bepalen of jij gezond haar hebt of niet, is het handig om te weten wat ‘gezond haar’ nou eigenlijk is. We vertellen je er alles over!

Wist je dat wat wij haar noemen, eigenlijk afgestorven haarcellen zijn? Het levende deel van je haar is de haarwortel, dit ligt onder je huid en kan je niet zien. In de haarwortels worden steeds nieuwe cellen gevormd, deze verplaatsen zich naar de oppervlakte en worden daarna gezien als je haar.

Hoe gezond je haar is heeft met verschillende dingen te maken: hoe je de lengte van je haar (de afgestorven haarcellen) behandelt en hoe goed je voor je haarwortels zorgt. De kwaliteit van je haar wordt namelijk bepaald door de voedingsstoffen waarmee je haarwortels worden gevoed. Wat jij eet, is dus van invloed op de gezondheid van jouw haar! Wanneer je een lange tijd ongezond eet, zal je dit terug zien in ongezond haar. Daarnaast is het belangrijk om de haren zelf goed te behandelen, zodat ze niet beschadigen.

Hoe herken je ongezond haar?

We zoomen even in op één haar. Wanneer je haar niet beschadigd is, liggen de haarschubben aaneengesloten tegen elkaar aan. Je haar glanst en voelt zacht aan. Wanneer je haar beschadigd is, gaan de schubben openstaan en ziet je haar er dof uit. Het haar heeft dan ook niet meer de soepelheid die het hoort te hebben en het voelt stug en droog aan.

Een aantal kenmerken van ongezond haar, zijn:

  • Het haar is vet
  • Het haar ziet er dof uit
  • Het haar wordt steeds dunner
  • Het haar is beschadigd

Hoe test je of je gezond haar hebt?

Er zijn een aantal manieren waarmee je kan bepalen of je haar gezond is. De bekendste manier is om te checken of je gespleten haarpunten hebt. Als je gezond haar hebt, zou je geen last moeten hebben van meerdere haarpunten of een wit puntje bij de uiteinden van je haar.

Daarnaast kun je op verschillende manieren testen of je haar gezond is. De eerste test is de uitrek-test. Hierbij trek je één haar uit je hoofdhuid en rek je het haar zover mogelijk uit. Als het haar elastisch is en moeilijk uit elkaar knapt, dan heb je gezond haar.

Voor de tweede test trek je nog één haar uit je hoofdhuid, vul je een glas met water en leg je daar je haar in. Als het haar blijft drijven, dan is je haar niet alleen gezond maar ook gehydrateerd. Deze test wordt de hydratatie-test genoemd.

En.. heb je gezond haar? Of kan je haar nog wel een boost gebruiken? Laat het ons weten op ons Facebook of Instagram pagina, we staan voor je klaar.